Gastronomie a pochutiny

Exotická a pikantní mexická kuchyně vznikla promísením aztéckých, mayských a španělských kulinářských tradic. Přestože je území Mexika obrovské a každá z jeho oblastí má svoji vlastní kuchyni, všude jsou základem jídelníčku kukuřice, fazole a chilli papričky. Nejpoužívanějšími ochucovadly jsou koriandr, kmín, česnek, hořká čokoláda, limetky a avokádo. Mexičané používají fazole všech velikostí a barev, nejčastěji černé nebo červené. Obvykle se podávají uvařené, rozmixované a poté s cibulí, česnekem a chilli osmažené na pánvi, tzv. refritos. Nejoblíbenějším a zároveň světoznámým jídlem jsou tacos. Skládají se z tortilly a výplně. Většinou se plní vepřovým nebo hovězím masem, doplňuje se cibulkou a salsou. Tradičními jídly jsou kuře, krocan a vepřové maso, z polévek pak kuřecí vývar ochucený citrónem (sopa de lima). Slavnostním národním jídlem je mole poblano, tj. vařená krůta nebo krocan s hustou hnědou omáčkou z chilli, koření, oříšků a hořké čokolády.

Pro mexickou kuchyni jsou typické tortilly, které nahrazují chléb. Jsou to tenké placky s kukuřičné nebo pšeničné mouky, upečené nasucho na rozpáleném plátu. Místní specialitou jsou ostré omáčky salsa, jejímž základem jsou rajčata a chilli nebo jalapeňo papričky. Oblíbeným moučníkem je flan, což je obdoba pudinku a dorty z ořechů a medu.

Na pobřeží jsou často nabízeny ryby a plody moře. Běžné jsou humry, krevety, slávky, mušle a langusty. Nejčastěji se podávají grilované nebo s česnekem.

Na mexickém venkově lidé často vaří v hliněných hrncích u silnic, je to však spíše nabídka pro místní. Budete-li zvědaví a odvážíte se ochutnat, zvažte konkrétní hygienické podmínky. Z ovoce a zeleniny nejezte nic, co nelze oloupat nebo omýt v pitné vodě, exotický zážitek nestojí za střevní potíže.

Výborné jsou čerstvě vymačkané ovocné šťávy, ale raději odmítněte led do nápojů, který může být vyroben ze závadné vody. Běžné pivo je Corona či Indio, které Mexičané pijí ochucené limetkou, tzv "michelada". Typickými alkoholickými nápoji jsou tequila a mezcal, vyráběné z agáve. Hodně se zde pije silně slazená čokoláda, ochucená skořicí a vanilkou a káva se skořicí a třtinovým cukrem.

Rezervace
po telefonu
Rezervace Kuba
+420 725 699 909
Rezervace Emiráty, Srí Lanka
+420 725 631 875
Rezervace Dominikánská republika, Mexiko, Maledivy
+420 257 221 724
Získejte slevu 599 Kč
Přihlaste se k odběru newsletteru a získejte
599 Kč
na dovolenou!
Souhlasím s podmínkami registrace
KUBA 22.5.-4.6.2024